PDP Policy




PERSONAL DATA PROCTECTION NOTICE



This privacy notice for personal data (“Personal Data Privacy Notice”) is issued to all our valued customers and guests of Fit Bites Sdn Bhd (“Fit Bites”), pursuant to the statutory requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”).

During your course of dealing with us, we will collect and process your personal data for purposes, including, to communicate with you, provide services to you, respond to your enquiries or complaints, provide you with information and/or updates on services and/or promotions offered by Fit Bites and other purposes required to operate and maintain our business as set out in our Personal Data Privacy Policy (collectively referred to as “Purposes”).

By providing your Personal Data to us and/or continuing access to www.kurin.com.my or any website or mobile application operated by or on behalf of Fit Bites, you declare that you have read and understood this Policy and agree to us processing your Personal Data in accordance with the manner as set out in this Policy.


1. PERSONAL DATA



1.1 The term “Personal Data” means any information in our possession or control that relates directly or indirectly to an individual to the extent that the individual can be identified or are identifiable from that and other information in our possession such as name, address, telephone number, Identification/Passport number, date of birth, photograph, email address, household information, etc. The types of Personal Data collected depend on the purpose of collection. We may “process” your Personal Data by way of collecting, recording, holding, storing, using and/or disclosing it.

1.2 In addition, we may also receive, store and process your Personal Data which are provided or made available by any third parties, credit reference bodies, regulatory and law enforcement authorities, for reasons including delivery of our products and/or services, performance of conditions of agreements and/or to comply with our legal and regulatory obligations.

1.3 in respect of personal data of third parties provided by you to us, you warrant that you have obtained their consents allowing us to process their personal data and you will extend a copy of this Notice to them.


2. PURPOSE OF PROCESSING OF PERSONAL DATA



2.1 You hereby agree and consent to us using and processing your Personal Data provided to us, in the manner and for the purposes as described below(collectively referred to as the “Purposes”):-


(i) to provide you with services or information requested;

(ii) to contact, communicate, respond to you;

(iii) to comply with legal and contractual obligations;

(iv) to establish your identity and background;

(v) to respond to your enquiries or complaints and resolve any issues and disputes which may arise in connection with any dealings with us;

(vi) to maintain and update internal record keeping;

(vii) to administer and give effect to your commercial transactions with us;

(viii) to process any payments related to your commercial transactions with us;

(ix) to process and analyse your Personal Data either individually or collectively with other individuals;

(x) to share any of your Personal Data pursuant to any agreement or document which you have duly entered with us for purposes of seeking legal and/or financial advice and/or for purposes of commencing legal action;

(xi) to comply with any statutory obligation;

(xii) to comply with our administrative and accounting purposes; or

(xiii) to contact you regarding products, services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials which we feel may interest you.*

*Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from Kurin, you may opt-out from receiving such marketing or promotional material at any time. You may select the “unsubscribe” option provided in Kurin’s email blasts / sms blasts or you may contact Kurin at the details provided in section 4.2 below.


3. DISCLOSURE OF PERSONAL DATA



3.1 We will not sell, rent, transfer or disclose any of your Personal Data to any third party without your consent. However, we may disclose your Personal Data to the following third parties, for one or more of the above Purposes:-

(i) our business partners, third party product and/or service providers, suppliers, vendors, contractors or agents, on a need to know basis, that provide related products and/or services in connection with our business, or discharge or perform one or more of the above Purposes and other purposes required to operate and maintain our business;

(ii) for enabling us to perform our obligations and enforce our rights under any agreements or documents that we are a party to;

(iii) to transfer or assign our rights, interests and obligations under any agreements entered into with us;

(iv) for meeting any applicable legal or regulatory requirements and making disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular or code applicable to us;

(v) to enforce or defend our rights and your rights under, and to comply with, our obligations under the applicable laws, legislation and regulations;

(vi) such other party deems necessary for the purposes mentioned in paragraph 2 above.


4. REQUEST FOR ACCESS AND INQUIRIES



4.1 In the event if you would like to access to, correct, rectify or restrict the extent of our handling of your Personal Data held by us or any third party appointed by us, you may at any time hereafter inform us in writing.

4.2 If you have any questions about this Policy, or have any further queries, or would like to make a complaint or data access or correction request in respect of your Personal Data, you may contact us at the contact details below:

Manager, Fit Bites Sdn Bhd

kenny@kurin.com.my

12, Jalan Teluk Wanjah, 05200 Alor Setar, Kedah

4.3 The collection of your Personal Data by us may be mandatory or voluntary in nature depending on the Purposes for which your Personal Data is collected. Where it is obligatory for you to provide us with your Personal Data, and you fail or choose not to provide us with such data, or do not consent to the above or this Policy, we will not be able to provide products and/or services or otherwise deal with you.

By submitting your personal data to us, you consent to us processing your personal data in accordance with this Personal Data Privacy Notice. We will also take it that all personal data provided by you is accurate and complete, and that none of it is misleading or out of date. You will promptly update us in the event of any change to your personal data.

In some circumstances, you may have provided personal data relating to other individuals (such as your spouse, family members or other third party including minors). You represent and warrant that you are authorised to provide their personal data to us and you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their Personal Data in accordance with this Personal Data Privacy Notice.

We reserve the right to update and amend this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy from time to time. We will notify you of any amendments to this Personal Data Privacy Notice or our Personal Data Privacy Policy via announcements on our website or other appropriate means. If we amend this Personal Data Privacy Notice or our Personal Data Privacy Policy, the amendment will only apply to personal data collected after we have posted the revised Personal Data Privacy Notice or Personal Data Privacy Policy.

In accordance to Section 7(3) of the PDPA, this Personal Data Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.


Yours faithfully,

FIT BITES

PDP Policy




NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI



Notis privasi untuk data peribadi ini (“Notis Privasi Data Peribadi”) diberikan kepada semua pelanggan dan tetamu Fit Bites Sdn Bhd (“Fit Bites”) yang dihormati, selaras dengan obligasi statutori di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”).

Sepanjang masa urusan anda dengan kami, kami akan mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk tujuan berkomunikasi dengan anda, memberi perkhidmatan kepada anda, memberi maklum balas terhadap pertanyaan atau aduan anda, memberi anda maklumat terkini mengenai perkhidmatan dan/atau promosi yang ditawarkan oleh Fit Bites, serta tujuan-tujuan lain yang kami perlukan untuk mengendalikan dan mengekalkan perniagaan kami sepertimana yang tertera di Polisi Privasi Data Peribadi kami (secara kolektifnya dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan”).

Dengan membekalkan Data Peribadi anda kepada kami dan/atau berterusan mengakses www.kurin.com.my atau sebarang laman web atau aplikasi telefon bimbit yang dikendalikan oleh atau bagi pihak Fit Bites, anda mengisytiharkan bahawa anda telah membaca dan memahami Polisi ini dan bersetuju untuk kami memproses Data Peribadi anda mengikut cara yang ditetapkan oleh Polisi ini.


1. DATA PERIBADI



1.1 Istilah “Data Peribadi” bermakna apa-apa maklumat dalam pegangan atau kawalan kami yang berkait secara langsung atau tidak langsung dengan seseorang individu sejauh mana individu tersebut boleh kenal pasti atau dapat dikenal pasti daripada maklumat tersebut, dan maklumat lain dalam pegangan kami seperti nama, alamat, nombor telefon, nombor Kad Pengenalan/Pasport, tarikh lahir, gambar, alamat email, maklumat isi rumah dll. Jenis Data Peribadi yang dikumpul bergantung kepada tujuan ia dikumpul. Kami mungkin “memproses” Data Peribadi anda dengan cara mengumpul, merekod, memegang, menyimpan mengguna dan/atau mendedahkannya.

1.2 Sebagai tambahan, kami juga menerima, menyimpan dan memproses Data Peribadi anda yang dikekalkan atau yang tersedia oleh pihak ketiga, badan rujuk kredit, pihak berkuasa penguatkuasa undang-undang dan peraturan-peraturan, untuk sebab-sebab termasuk produk dan/atau perkhidmatan kami, pelaksanaan syarat perjanjian dan/atau mematuhi tanggungjawab perundangan dan peraturan kami.

1.3 Berkenaan dengan data peribadi pihak ketiga yang diberikan oleh anda kepada kami, anda memberi jaminan bahawa anda telah mendapatkan persetujuan mereka untuk membolehkan kami memproses data peribadi mereka dan anda akan melanjutkan suatu salinan Notis ini kepada mereka.


2. TUJUAN-TUJUAN MEMPROSES DATA PERIBADI



2.1 Anda dengan ini bersetuju dan membenarkan kami menggunakan dan memproses Data Peribadi anda yang diberikan kepada kami, dengan cara dan untuk tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan di bawah (secara kolektifnya dirujuk sebagai (“Tujuan-Tujuan”):-


(i) untuk memberi anda perkhidmatan atau maklumat yang diminta;

(ii) untuk menghubungi, berkomunikasi, membalas kepada anda;

(iii) untuk mematuhi undang-undang dan obligasi kontrak;

(iv) untuk mengesahkan pengenalan dan latar belakang anda;

(v) untuk bertindak balas terhadap pertanyaan atau aduan dan menyelesaikan apa-apa isu dan percanggahan yang mungkin timbul berhubung dengan apa-apa urusan dengan kami;

(vi) untuk mengekal dan mengemaskini simpanan rekod dalaman;

(vii) untuk mengendali dan memberi kesan kepada transaksi komersial anda dengan kami ;

(viii) untuk memproses sebarang pembayaran berkaitan transaksi komersial dengan kami;

(ix) untuk memproses dan menganalisa Data Peribadi anda samada secara individu atau kolektif bersama lain-lain individu;

(x) untuk berkongsi Data Peribadi anda mengikut apa-apa perjanjian atau dokumen yang telah anda ikat bersama kami untuk tujuan mendapatkan nasihat perundangan dan/atau kewangan dan/atau untuk tujuan pemula tindakan undang-undang;

(xi) untuk memenuhi mana-mana keperluan undang-undang; atau

(xii) untuk memenuhi mana-mana keperluan pengurusan dan tujuan perakaunan.

(xiii) untuk menghubungi anda berkenaan produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan, acara-acara akan datang, promosi, pengiklanan, pemasaran dan bahan-bahan komersial yang kami rasa dapat menarik minat anda*

*Dalam keadaan anda telah menunjukkan persetujuan anda untuk menerima laporan kemas kini tentang pemasaran dan promosi daripada Kurin, anda boleh pilih keluar daripada menerima bahan pemasaran atau promosi sebegitu pada bila-bila masa. Anda boleh memilih pilihan “unsubscribe” yang dibekalkan dalam bagas e-mel atau SMS yang dihantar oleh Kurin atau anda boleh menghubungi Kurin melalui butir-butir yang dibekalkan dalam seksyen 4.2 di bawah.


3. PENDEDAHAN DATA PERIBADI



3.1 Kami tidak akan menjual, menyewa, memindah atau mendedah apa-apa Data Peribadi anda kepada pihak ketiga tanpa izin anda. Walaubagaimanpun kami mungkin mendedahkan Data Peribadi kepada pihak ketiga berikut, untuk satu atau lebih daripada Tujuan di atas:-

(i) rakan-rakan niaga kami, produk pihak ketiga dan/atau penyedia-penyedia perkhidmatan, pembekal-pembekal, vendor-vendor, kontraktor-kontraktor atau agen-agen, atas keperluan ingin tahu, yang membekalkan produk berkaitan dan/atau perkhidmatan yang berkaitan dengan perkhidmatan perniagaan kami, atau melepaskan atau melaksanakan satu atau lebih Tujuan seperti yang tersebut di atas dan lain-lain tujuan yang diperlukan untuk mengendali dan mengekal perniagaan kami;

(ii) untuk membolehkan kami menjalankan tanggungjawab dan menguatkuasakan hak kami di bawah mana-mana perjanjian atau dokumen yang mana kami adalah sebagai pihak;

(iii) untuk memindahkan atau menyerah hak, kepentingan dan tanggungjawab kami di bawah mana-mana perjanjian yang telah anda ikat bersama kami;

(iv) untuk memenuhi mana-mana keperluan undang-undang dan peraturan yang berkuatkuasa dan menyatakan pendedahan di bawah keperluan mana-mana undang-undang, peraturan-peraturan, arahan-arahan, perintah-perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan-garis panduan, pekeliling-pekeliling atau kanun-kanun yang dikuatkuasakan terhadap kami;

(v) untuk menguatkuasa atau mempertahankan hak kami dan hak anda di bawah, dan untuk mematuhi dengan, tanggungjawab kami di bawah undang-undang, perundangan dan peraturan yang berkuatkuasa;

(vi) mana-mana yang difikirkan perlu oleh pihak lain bagi maksud yang tersebut dalam perenggan 2 di atas.


4. PERMINTAAN UNTUK AKSES DAN PERTANYAAN



4.1 Sekiranya anda ingin mengakses, membetulkan atau menyekat tahap pengendalian Data Peribadi anda yang dipegang oleh kami atau mana-mana pihak ketiga yang dilantik oleh kami, anda boleh memaklumkan kami secara bertulis pada bila-bila masa.

4.2 Jika anda ada pertanyaan mengenai polisi ini, atau mempunyai pertanyaan lanjut, atau ingin mengaju aduan atau akses data atau permintaan pembetulan mengenai Data Peribadi, anda boleh menghubungi kami di butir-butir hubungan di bawah:

Manager, Fit Bites Sdn Bhd

kenny@kurin.com.my

12, Jalan Teluk Wanjah, 05200 Alor Setar, Kedah

4.3 Pengumpulan Data Peribadi anda oleh kami mungkin adalah mandatori atau sukarela dalam keadaan, bergantung kepada Tujuan Data Peribadi anda dikumpul. Di mana anda berkewajiban untuk menyediakan Data Peribadi anda untuk kami, dan anda gagal atau memilih untuk tidak menyediakan kami dengan data berkenaan, atau tidak boleh mengizinkan perkara tersebut di atas atau Polisi ini, kami tidak boleh menyediakan produk dan/atau perkhidmatan atau selainnya berurusan dengan anda

Dengan memberikan data peribadi anda kepada kami, anda bersetuju untuk kami memproses data peribadi anda sepertimana yang tertera di Notis Privasi Data Peribadi ini, dan anda mengesahkan bahawa semua data peribadi yang diberikan oleh anda adalah betul dan lengkap, dan tiada data peribadi yang mengelirukan atau yang belum dikemaskinikan setakat tarikh notis ini. Anda mesti, dengan segera,mengemaskini data anda sekiranya terdapat apa-apa perubahan kepada data peribadi yang anda beri kepada kami.

Dalam keadaan tertentu, anda mungkin telah memberi data peribadi berkaitan individu lain (seperti ahli keluarga anda atau pihak ketiga yang lain termasuk individu yang di bawah umur 18 tahun). Anda mewakili dan menjamin bahawa anda diberi kuasa untuk memberi data peribadi mereka kepada kami dan anda telah memperoleh persetujuan mereka untuk pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka sepertimana yang tertera di Notis Privasi Data Peribadi ini.

Kami berhak untuk mengemaskini dan meminda Notis Privasi Data Peribadi ini dan Polisi Privasi Data Peribadi kami dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan atau pemindahan kepada Notis Privasi Data Peribadi ini atau Polisi Privasi Data Peribadi kami akan dimaklumkan di laman web kami atau melalui cara lain yang bersesuaian. Jika kita meminda Notis Privasi Data Peribadi ini atau Polisi Privasi Data Peribadi kami, pindaan itu hanya akan berkuat-kuasa untuk data peribadi yang dikumpul selepas kami memaparkan Notis Privasi Data Peribadi atau Polisi Privasi Data Peribadi yang terpindah.

Mengikut Seksyen 7(3) PDPA, Notis Privasi Data Peribadi ini diterbitkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.


Dengan ikhlas,

FIT BITES